terugblik op eerste consult

U bent voor het eerst bij een homeopathisch arts op bezoek geweest en u hebt bemerkt dat zo’n eerste gesprek heel anders verloopt dan bij een huisarts. Allereerst valt op dat u veel meer tijd kwijt bent en dat u veel meer gegevens op tafel heeft moeten leggen.

U hebt net als bij de huisarts eerst kunnen vertellen wat voor klachten u nu ondervindt. Dit is vanwege het feit dat u bij een arts bent die ook een diagnose wil stellen. De diagnose is nodig om te weten wat de homeopathische arts moet behandelen. Echter de homeopathische arts gaat veel meer informatie vragen omdat in de homeopathie je alleen met het gegeven van de diagnose nog niet weet wat voor een homeopathisch geneesmiddel gegeven kan worden.

Allereerst gaat de homeopathische arts op zoek naar specifieke gegevens die horen bij de klacht, waarvoor u komt.

– Bijvoorbeeld een patiënt met hoofdpijn kan aangeven dat hij stekende pijn heeft net boven zijn rechter wenkbrauw, welke pijn uitstraalt naar het rechter oor.
De pijn is erger als hij op de rechter zijde ligt en wordt beter als hij op zijn linker zijde ligt. De pijn start altijd om 15.00 uur en is het ergst als er onweer dreigt.
Aan zee verdwijnt de hoofdpijn ogenblikkelijk.
Deze gegevens over de hoofdpijn worden door een reguliere arts niet gebruikt. Voor de homeopathische arts zijn juist deze specifieke symptomen de wegwijzers naar het homeopathische geneesmiddel.
Er bestaan een paar duizend verschillende homeopathische geneesmiddelen en met deze specifieke symptomen wordt het gemakkelijker om het juiste middel te vinden.

Voor een patiënt die niet gewend is precies te letten op zijn klachten zullen deze vragen wat verwarring kunnen opleveren, maar het is goed om voor een tweede afspraak heel goed op de klachten te gaan letten zodat u zo precies mogelijk kunt aangeven wat het specifieke aan uw klachten is.
Er worden nog meer dingen aan u gevraagd die kunnen helpen het meest geschikte homeopathische geneesmiddel voor u te vinden.
– Bijvoorbeeld hoe u slaapt, hoe u in bed ligt, of u tanden knarst, of u droomt en wat u droomt of welke voedingsmiddelen u niet kunt verdragen en wat juist uw voorkeuren en aversies voor eten en drinken zijn.
Ook dit zijn weer gegevens waar een huisarts niets aan heeft, maar de homeopathische arts kan niet zonder deze gegevens.

Zo zijn er nog veel meer vragen die aan u gesteld worden waarmee steeds duidelijker moet worden welk homeopathisch middel juist voor u het meest geschikte middel is.

U gaat vervolgens met een recept of met wat korreltjes naar huis en gaat de middelen gebruiken zoals de homeopathische arts u voorschrijft.
Vervolgens zult u moeten gaan opletten of dit middel veranderingen bij u gaat oproepen. Alles wat anders is dan vóór het gebruik van het homeopathische middel is belangrijk voor de homeopathische arts. Dit om in te schatten of u moet doorgaan met het middel of dat een ander middel vervolgens meer gewenst is.

Is uw ontlasting tijdelijk anders, slaapt u anders, hebt u meer last van uw huid, komen er oude klachten even tevoorschijn, krijgt u een soort beginverergering?
Schrijf zo nodig op wat u ervaart en zeker moet u uw dromen opschrijven. Mocht uw voornaamste klacht niet echt veranderen, maar een aantal andere dingen wel en u hebt bijvoorbeeld een opvallende droom, dan kunnen deze gegevens mogelijk leiden tot het vinden van een beter middel wat uw voornaamste klacht ook doet verbeteren.

U zult dus aan het werk moeten om de homeopathische arts zoveel mogelijk informatie te geven en met deze informatie moet de homeopathische arts weer aan het werk om voor u uiteindelijk het meest optimale middel te vinden.

Bij een aantal patiënten zal het eerste middel meteen het beste middel zijn, maar bij andere patiënten zullen meerdere middelen achter elkaar nodig zijn. Als het juiste middel is gevonden kan het ook nog zijn dat de sterkte van het middel, in de loop van de tijd, aangepast moet worden.
Ik adviseer iedereen minimaal 3 afspraken te maken om er zeker van te zijn dat we op de meest optimale weg zijn aanbeland.

De uiteindelijke bedoeling is dat u herstelt en dat u uiteindelijk ook zonder homeopathisch geneesmiddel verder kunt.
Houdt u er wel rekening mee dat uw gevoelige plekken na een aantal maanden of jaren weer terug kunnen komen. Herinnert u dan dat er een homeopathisch geneesmiddel was dat u van de klachten af heeft geholpen en dat ditzelfde middel nu ook weer een goede werking op u kan hebben.
Ook is het vaak zo dat als u een goed middel hebt gehad voor een bepaalde klacht, dat dit zelfde middel ook goed kan helpen bij een andere klacht in de toekomst.

Bij vragen over uw behandeling kunt u altijd telefonisch contact opnemen met uw homeopathische arts.

Telefonisch Spreekuur
Heeft u vragen? Bel ma, di, do, vr tussen 10.30-11.00 uur of 17.00-17.30 uur of wo. tussen 17.30-18.00 uur naar (024) 324 36 46 voor een advies.