meer over homeopathie
(klik op + teken voor meer informatie)
Definitie homeopathie
Homeopathie is een geneeskundige benadering die gericht is op het verbeteren van de gezondheid van de zieke mens door toediening van stoffen, in de vorm van homeopathische geneesmiddelen, op basis van diens individuele symptomen, die lijken op de symptomen die deze stoffen bij een gezond persoon kunnen teweegbrengen. Daarmee wordt met name naar de gehele mens gekeken. Homeopathische geneesmiddelen worden als regel gepotentiëerd, dat wil zeggen stapsgewijze verdund en geschud volgens procedés die worden beschreven in de Europese Farmacopee en ze worden voor een beperkte duur gebruikt in kleine doseringen.
-
Homeopathie is een ‘complementaire’ geneeswijze waar veel vragen over bestaan. Misschien heeft u zelf wel eens overwogen een homeopathisch arts te bezoeken, maar zou u eerst wel eens willen weten wat u van hem of haar kunt verwachten.
-
Een gezond mens is volgens de homeopathie een mens van wie lichaam en geest in balans zijn. Een ziektesymptoom is voor de homeopathisch arts dan ook een teken dat er iets mis is met dit evenwicht. Het is ook een teken dat het lichaam aan het vechten is om de balans te hervinden. Een symptoom is volgens de homeopathie daarom een waarschuwingssignaal van het lichaam. Alsof het lichaam zegt: stop even! Er is iets aan de hand! Om een (hardnekkige) klacht echt te kunnen genezen en het probleem bij de wortel aan te pakken, gaat de homeopathisch arts op zoek naar de diepere oorzaak van het ziektesymptoom.
-
De homeopathie kijkt dus anders tegen ziekteklachten aan dan de ‘gewone’ geneeskunde. De gewone geneeskunde kijkt voornamelijk naar het symptoom en probeert dit zo snel mogelijk, veelal met behulp van medicijnen, weg te halen: ‘Als het symptoom weg is, is de zieke weer gezond’, luidt de redenering. Maar bij veel patiënten komen de klachten terug wanneer de medicatie wordt gestopt. Of in plaats van de oude klacht krijgt iemand een nieuwe klacht. In beide gevallen is er sprake van onderdrukking van het symptoom, en niet van genezing. De diepere oorzaak van het ‘uit balans zijn’ is niet weggenomen.
-
Een mens kan door veel verschillende oorzaken uit zijn evenwicht raken en ziek worden. Doordat er teveel van het lichaam wordt gevraagd, door ongevallen, door slecht eten, door gifstoffen, door virussen en bacteriën. Maar ook door spanningen, thuis of op het werk, of door onaangename gebeurtenissen, zoals het verbreken van een relatie, het verlies van een baan, of de dood van een geliefd familielid. Steeds gaat het om externe factoren die de lichamelijke en geestelijke balans bedreigen.
-
Gelukkig beschikt ieder mens over een ingebouwd herstelmechanisme. Dit herstelmechanisme zorgt ervoor dat veel klachten na verloop van tijd vanzelf overgaan. Van de griep weten we bijvoorbeeld dat ze bij de meeste mensen met een paar dagen onder de wol vanzelf geneest. Medicijnen kunnen wel verlichting geven, maar het herstelmechanisme heeft eenvoudigweg tijd nodig om het griepvirus onder de duim te krijgen en de lichamelijke balans te herstellen. Soms laat het herstelmechanisme ons echter in de steek en krijgen we acuut last van een klacht, of blijven klachten maar aanhouden. We zullen het herstelmechanisme dan moeten prikkelen om weer goed te functioneren. Dit is precies wat de homeopathische therapie wil bereiken. Homeopathische middelen stimuleren het zelfherstellend vermogen.
-
Het prikkelen van het herstelmechanisme is eenvoudiger gezegd dan gedaan. De homeopathie gaat er van uit dat ieder mens anders is; ieder mens reageert op zijn of haar manier op stress of andere ‘ziekmakende’ externe factoren. Dat komt omdat ieder mens zijn eigen unieke sterke als zwakke punten heeft, zowel lichamelijk als geestelijk. De homeopathisch arts is er in getraind de zwakke punten ? of gevoelige plekken ? op te sporen en een homeopathisch middel voor te schrijven dat het herstelmechanisme juist op dit punt stimuleert. De klacht is daarbij het uitgangspunt, maar het is bijvoorbeeld minstens zo belangrijk na te gaan onder welke omstandigheden de klacht wel, of juist niet, optreedt. Belangrijk is ook te kijken of er omstandigheden zijn waarbij of waardoor de klachten verbeteren of verergeren. De homeopathie kent geen algemeenheden. Er is niet één middel voor bijvoorbeeld eczeem of chronische hoofdpijn. Het juiste homeopathische middel kan alleen worden gevonden na een zorgvuldig onderzoek van iemands lichamelijke en geestelijke gevoeligheden.